Макрон стачкуващи примирие пенсия

Макрон: Турция вече не е партньор в средиземноморския регион

Френският президент Еманюел Макрон нападна яростно Турция, призовавайки членовете на Европейския съюз South MED7, че „Европа трябва да се обедини срещу неприемливото поведение на Турция“.

В обръщение към лидерите на Гърция, Испания, Португалия, Италия, Малта и Кипър, събрани в столицата на Корсика, Аячо, за срещата на върха MED7 днес сутринта, Макрон заяви, че „Турция вече не е партньор в средиземноморския регион“, съобщи „Keep talking Greece“.

Макрон подчерта, че срещата на върха днес трябва да изясни своите червени линии и подход по отношение на Турция и ще настоява за обща позиция на ЕС по отношение на Турция.

„Нашето желание е да избегнем ескалация, но това не означава, че трябва да бъдем пасивни“, каза той и добави, че „ЕС трябва да има обща позиция по отношение на Турция.

Срещата на върха ще бъде доминирана от нарастващото напрежение заради амбициите на Турция за петрол и газ в Източното Средиземно море.

Отношенията между ЕС и Турция са силно обтегнати по редица въпроси, включително проучването на въглеводороди в Източното Средиземноморие, където Анкара е в конфликт с държавите-членки на ЕС Кипър и Гърция.

Турция подписа споразумение за морски граници, пренебрегвайки Гърция. Тя провежда изследвания на въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър, подчерта Макрон.

Той каза още, че Франция и Германия работят по координирана акция за солидарност с Гърция, където хиляди мигранти останаха без подслон в сряда, след като пожари унищожиха пренаселения им лагер на гръцкия остров Лесбос.

Макрон ще проведе среща с премиера Кириакос Мицотакис днес следобед, където двамата лидери се очаква да обсъдят и окончателни подробности относно доставките за отбрана.

Гръцките медии пишат днес, че Франция планира да заеме две чисто нови фрегати на Гърция за противостоянието срещу Турция в Източното Средиземноморие.

- реклама -