Макрон: Тази нова ера няма да бъде продължение на досегашните 5 години

Втори мандат за Еманюел Макрон като президент на Франция. Държавният глава спечели балотажа с 16% преднина пред Марин льо Пен.

Еманюел Макрон е първият френски президент, който получава втори мандат от 20 години.

Минути след победата, Макрон измина дълго разстояние през Марсовото поле край Айфеловата кула, заедно със семейството си. Той се обърна към хилядно множество, което се беше събрало да го подкрепи.

Макрон призова хората да не освиркват съперничката му и заяви, че след като 40% от хората са гласували за Льо Пен, негова работа е да намери общ език и с тях.

Според президента следващият мандат изобщо няма да прилича на досегашния, защото той има различна визия и планове.

„Тази нова ера няма да бъде продължение на досегашните 5 години. Ще бъде колективно изработване на ревизиран метод, за да получим пет по-добри години от изминалите, за младежта и цялата страна”, заяви Макрон.

С гняв и освирквания посрещнаха привържениците на Марин Льо Пен резултата на изборите. Крайнодесните отказаха да нарекат резултата „поражение”.

Те убедено вярваха, че този вот са най-добрият им шанс да спечелят.

Резултатите на Льо Пен бяха по-добри от предишните избори.

Подкрепиха я близо два милиона французи повече. Но реалистично тя остана далеч от президентския пост, който се опита да спечели за трети път.

Въпреки победата на Макрон, съвсем скоро предстои нов важен вот.

През юни са парламентарните избори. А на първия тур на гласуването за президент се видя, че крайнодесните и крайнолевите имат реалистичен шанс да се борят дори за първото място.

- реклама -