премиер
сн. БГНЕС

Макрон сложи шеф в администацията си за нов премиер на Франция

Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е назначен за нов министър-председател на Франция, съобщи Елисейският дворец.

Жан Кастекс беше назначен за координатор на излизането на Франция от изолационния режим по време на пандемията от коронавирус. Той ще замени подалия оставка по-рано днес Едуар Филип.

„Президентът на републиката Еманюел Макрон назначи Жан Кастекс за министър-председател и му възложи отговорността да сформира правителство“, се казва в съобщението.

Жан Кастекс, който навърши 55 години през юни, беше в центъра на вниманието на анализаторите през пролетта, когато Макрон му възложи да приложи плана за държавна карантина, въведен заради пандемията. Година преди това той бе назначен за президент на Националната агенция по спорт и се зае с подготовката за Олимпийските игри през 2024 г. в Париж.

Той ще замени подалия оставка по-рано днес Едуар Филип.

По време на среща в четвъртък Еманюел Макрон и министър-председателят стигнаха до общото заключение за необходимостта от ново правителство за прилагане на новата фаза на президентския мандат.

сн. БГНЕС

На 4 юли Филип трябва да встъпи в длъжност като кмет на Хавър. Новият състав на правителството пък трябва да стане известен преди следващата сряда.

- реклама -