Макрон

Макрон ще подкрепи Меркел ако се кандидатира за председател на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон ще подкрепи германския канцлер Ангела Меркел, ако тя се икандидатира за наследник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия. Той декларира подкрепата си заяви в интервю за швейцарската френскоезична телевизия Ер Те Ес.

„Разбира се, че ще го направя, на първо място защото смятам, че се нуждаем от някого, който е силен като личност. Европа се нуждае от нови и от силни лица, затова се нуждаем от личности, които да въплъщават тези качества“, допълни френският президент.

Макрон и отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск са сред тези, които искат жени да заемат два от четирите овакантяващи се тази година висши постове в евроинституциите – председателските в ЕК, Европейския съвет и Европейския парламент и този на първия дипломат на ЕС.
„Нуждаем се от паритет“, заяви Макрон пред Ер Те Ес.

Германският лидер е казвала, че ще се оттегли от политиката, след като през 2021 г. приключи четвъртият й мандат. Но някои в съюза се надяват тя да размисли с оглед на големия й опит и ангажираността й към ЕС.

По-рано Юнкер, чийто мандат завършва на 31 октомври, заяви, че не смята, че Меркел би променила решението си и би се кандидатирала за висш европейски пост.

- реклама -