Макрон Мюнхен
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Макрон ще подкрепи Албания и Северна Македония за членство в ЕС ако докладите на ЕК са положителни

Еманюел Макрон заяви, че ако докладът на Европейската комисия за Северна Македония и Албания през март бъде позитивен, той ще подкрепи започването на присъединителни преговори с тези страни.

Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ние чакаме доклада през март… в зависимост от това, ако резултатите са позитивни и се установи доверие, тогава ние трябва да бъдем в позиция да започнем преговори, заяви френският президент  пред Мюнхенската конференция по сигурността.

Макрон предупреди че Русия ще продължи да се опитва да „дестабилизира“ западните демокрации чрез намеса в изборите, манипулиране на социалните медии и други кибер-прояви.

По време на конференцията по сигурността в Мюнхен, той заяви, че за целта Москва ще използва частни лица, агенции или пълномощници и я определи като „изключително агресивна” в тази област.

Макрон предупреди също, че Западът „отслабва”, подкрепяйки европейската теза за спад на трансатлантическото единство.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според него, преди няколко години Съединените щати са започнали политика на преосмисляне на отношенията ѝ с Европа.

По отношение на декларираното желание за укрепване на ЕС след Брекзит, Франция е станала „нетърпелива” заради липсата на отговор от Германия по този въпрос.

„Най-важното през следващите години е да се придвижваме много по-бързо по въпросите на суверенитета на европейско ниво“, заяви държавният глава.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Макрон настоява за амбициозен ремонт на Европейския съюз в отговор на напускането на Великобритания, включително по-задълбочена интеграция в областта на финансите и отбранителната политика.

Въпреки че в Париж и Берлин традиционно се водят за „двигатели“ на европейския проект, надеждите на Макрон, че двете съседни държави биха могли да станат авангард на реформите, бяха попарени от германска страна.

Очакванията са, че след ерата на Меркел Макрон ще търси подкрепа от следващия германски лидер, който да даде тласък на френските предложения за реформи.

- реклама -