Макрон

Макрон ще обсъди ситуацията в Кашмир с индийския премиер

Макрон ще обсъди ситуацията в Кашмир с Моди.

Френският президент Еманюел Макрон ще обсъди напрежението в разделения регион на Кашмир с индийския премиер Нарендра Моди, по време на срещата на двамата в Париж тази седмица, заяви френски официален представител, съобщи АФП.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън също участва в преговорите за Кашмир във вторник, казвайки на Моди в телефонно обаждане, че Индия и Пакистан трябва да решат въпроса между помежду си чрез диалог.

Макрон и Моди са готови да се срещнат на работна вечеря в Шато де Шантили в околностите на Париж в четвъртък преди срещата на върха на Г7 във Франция този уикенд, на която Моди е поканен.

„Разбира се, че (Кашмир) ще бъде на дневен ред“, каза френски дипломат пред медиите.

„Имаме стратегическо партньорство с Индия, това означава да имаме увереност един в друг. Няма да бъдем агресивни към Индия, но очакваме индийският премиер да обясни как вижда нещата.“, заяви дипломатът.

На 5 август индуисткото националистическо правителство на Моди отне автономията на контролирания от Индия Кашмир, разделен регион с мюсюлманско мнозинство, който се ползва със специален статут в конституцията на Индия след независимостта на страната от Великобритания през 1947 г.

Този ход разгневи много кашмирци и доведе до напрежение с ядрено въоръжения съсед Пакистан, който също има претенции върху контрола на региона.

Индия негодува срещу външна намеса в Кашмир и нейните западни съюзници исторически избягват да заемат публични позиции по спора, въпреки твърденията за нарушения на правата на човека там.

- реклама -