Макрон

Макрон призова страните от ЕС да създадат собствен отбранителен пакт

Президентът на Франция Емануел Макрон предложи Европа да създаде план за колективна сигурност и призова държавите от ЕС да засилят интеграцията помежду си пред лицето на все по-засилващите си опасения за ангажираността на Съединените американски щати в НАТО, предава АФП.

Той смята, че ЕС трябва да спре да разчита изцяло на Вашингтон за своята сигурност

По време на съвместна пресконференция с финландския президент в Хелзинки, Макрон заяви, че континентът трябва да се стреми към „стратегическа автономност“ в сферата на отбраната.

Коментарът на Макрон идва в резултат на многократните изявления на президента на Съединените щати Доналд Тръмп, в които той се дистанцира от ангажиментите на страната му към европейските съюзници от НАТО.

Според френския президент едно бъдещо споразумение между страните от Евросъюза би трябвало да наподобява „един по-категоричен член пети“. Става въпрос за клаузата от договора за НАТО, според която нападение срещу една страна членка се разглежда като нападение срещу всички останали.

Държавният глава на Франция обаче подчерта, че неговата инициатива по никакъв начин няма за цел да подкопае НАТО.

През юни девет държави от ЕС, включително Великобритания, подкрепиха френския план за създаване на европейски сили за бързо реагиране. Идеята на подобна, ограничена по мащаб, структура е да позволи по-навременна реакция при хуманитарни кризи и операции по евакуация. Предвижда се обаче тези сили да могат да изпълняват и конвенционални военни задачи.

През май ЕС обяви намерението си да отдели близо 20 млрд. евро за отбрана за периода 2021 — 2027 година. Повечето от тези средства ще бъдат използвани за развойна дейност по разработването на нови военни технологии.

- реклама -