Франция, карантина, Макрон, мерки, коронавирус
Снимка: EPA

Макрон подписа протокола за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО

Френският президент Еманюел Макрон подписа в от името на Франция протокола за ратифициране присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, който беше приет от френския парламент на 2 август. Това съобщи БТА, цитирайки Франс прес.

„Този ​​суверенен избор на Финландия и Швеция ще направи възможно укрепването на тяхната сигурност пред лицето на настоящата заплаха в непосредствена близост и ще допринесе значително, предвид възможностите на тези двама партньори, за колективната позиция и за нашата европейска сигурност”, се казва в изявление на Елисейския дворец.

Швеция и Финландия се отказаха от традиционния си неутралитет заради руското нашествие в Украйна, припомня АФП. Двадесет съюзнически страни вече са ратифицирали протоколите, посочи по време на приемането им от френския парламент министърката на външните работи Катрин Колона. За влизането им в сила обаче е необходимо те да бъдат ратифицирани от всичките тридесет държави членки. Турция обаче заплашва да „замрази” процеса, обвинявайки двете скандинавски страни в добронамереност към Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейни съюзници, които Анкара смята за терористични организации.

- реклама -