вино

Макрон: Пия вино по два пъти на ден

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че няма да позволи виното да се приравнява с концентрирания алкохол и призна, че пие „традиционната френска напитка” по два пъти на ден, съобщи радио France Info.

„Общественото здраве се сблъска с бич, която се изразява в това, че младите хора все повече пият концентриран алкохол или бира, а с виното не е така”, категоричен бе държавния глава.

Макрон: „Аз лично пия вино през деня и вечерта!”

Той добави, че докато е президент няма да допусне „никакви поправки за по-строго законодателство срещу алкохола и цигарите”.

Дискусията за по-строги закони срещу алкохола започна във Франция в началото на февруари, когато министърът на здравеопазването Анес Бузин заяви, че „винопроизводството ни кара да вярваме, че виното се различава от другите алкохолни напитки” и „притежава редица полезни свойства”, макар че, от научна гледна точка, както и от гледна точка на общественото здраве, „да се пие вино – това е същото като пиенето на бира, водка или уиски”.

В отговор географът Жан-Робер Пит, писателят Бернар Пиво, онкологът Давид Кая и още няколко десетки членове на френската академия публикуваха във в. „Фигаро” статия, в която призоваха здравният министър да „спре да демонизира виното, което е част от френската цивилизация”.

Още по време на предизборната си кампания Макрон се обяви в защита на традиционната френска напитка и подчерта, че „червената нишка на виното преминава през литературата, киното и колективното съзнание” на Франция и е „част от поднасянето на блюда на трапезата по френски”.

- реклама -