Макрон отказал Албания и Македония да бъдат разделени

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че на Съвета на ЕС е имало ясно мнозинство в полза на Македония, но не и за Албания, съобщава МИА. Той призна, че се е противопоставил на идеята двете държави да бъдат разделени при определяне на дата за преговорите.

Зелена светлина за Северна Македония без Албания би било смъртоносна политическа грешка, а това беше единственият възможен консенсус, признава Макрон. Според него, в такъв случай щеше да има политическо и социално недоволство и вероятни прояви на насилие не само от страна на албанското малцинство в Македония, но и навсякъде, където има албанско малцинство.

В първото си изявление пред медиите след Съвета френският президент заяви, че пълноправното членство в ЕС не следва да бъде единствената политика към съседните на ЕС държави. Така той за първи път постави под въпрос европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани, за което беше взето решение в Солун през 2003 г.

Според него, разширяването не е единствената политика към съседите, тъй като ЕС не функционира в сегашния си вид.

За работата с тези страни трябва да има „стратегически дневен ред”, но не е необходимо те да бъдат бъдещи членки на ЕС.

Макрон повтори необходимостта от реформиране на преговорния процес с държавите-кандидати и настоя той да има реверсивен механизъм, както и да може да бъде преустановяван.

Френският държавен глава поздрави специално усилията на премиера на Македония Зоран Заев за Преспанския договор и промените в Конституцията.

Той подчерта, че тези промени са били част от исканията на ЕС, но по-голяма част от държавите са имали резерви не заради липсата на напредък, а заради несъответствия по отношение на миграцията и спазването на определени правила.

- реклама -