Макрон

Макрон определи трудовите закони на ЕС като предателство към европейските принципи

Френският президент Еманюел Макрон определи трудовите закони на Европейския съюз за командированите работници като предателство към европейските принципи. Той каза това днес в Залцбург в началото на тридневната си обиколка в Централна и Източна Европа, предадоха Ройтерс и Франс прес.

След среща с австрийския канцлер Кристиан Керн Макрон подчерта, че Франция и Австрия имат общо виждане по тези въпроси и че Париж и Виена са на мнение, че европейската директива за командированите работници облагодетелства социалния дъмпинг в полза на страните от Източна Европа.

Единният европейски пазар и свободното движение на работници не означава да се създава по-слаба конкуренция (чрез намаляване на заплатите и жизнените стандарти – бел. р.) в сферата на социалното законодателство, посочи Макрон, цитиран от Ройтерс.
„Тъкмо това подхранва популизма и подкопава доверието в европейския проект“, допълни френският президент, призовавайки за реформи, които да защитават по-добре европейските граждани от глобализацията.

Макрон потвърди отново приоритетите си за бъдещето на ЕС и еврозоната, посочвайки целта за създаване на бюджет и парламент на еврозоната, социална основа и данъчна хармонизация. По думите му, съществуват „общи гледни точки“ с Австрия по тези въпроси и предложения в тази посока ще бъдат направени до края на 2017 година.
По-късно днес в Залцбург ще се състои среща и с премиерите на Чехия и Словакия – Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.

Източник: БТА

- реклама -