Макрон

Макрон обеща увеличение на минималната работна заплата със 100 евро на месец

Френският президент Еманюел Макрон обеща увеличение на минималната работна заплата със 100 евро от следващата година. Това обяви Макрон в телевизионно обръщение към нацията след седмици на протести на „жълтите жилетки“, предаде ТАСС.

Планираното увеличение на данъците за пенсионерите с ниски доходи ще бъде отменено, а работодателите ще бъдат призовани да платят на служителите си освободен от данъци бонус за края на годината, допълни Макрон.

Той осъди „недопустимото насилие“ по време на протестите и призова протестиращите да запазят спокойствие, като допълни, че гневът им е бил „дълбок и в много случаи оправдан“.

„Признавам вината си в създалата се ситуация“, допълни Макрон и добави: „Може да съм създал усещането, че имам други приоритети. Знам, че някои от вас са се обидили от думите ми“.

Френският президент обеща да получи съгласието на най-големите корпорации и най-богатите граждани да вземат участие в развитието на страната. „Големите компании и най-богатите французи трябва да помогнат на нацията да постигне успех. Ще ги събера и ще взема решение по този въпрос тази седмица“, каза той.

Макрон също така обеща работещите французи да получат премия в края на годината, която няма да се облага с данък. „Всички работодатели ще могат да платят на служителите си премия, която няма да се облага с данък“, уточни той.

- реклама -