"Нотр Дам" реконструкция

Макрон обеща: „Нотр Дам“ ще бъде възстановена, милиони евро даряват богаташи за реконструкцията

„Нотр Дам“ ще бъде възстановена!

Това обеща френският президент Еманюел Макрон, който заедно със съпругата влязоха в катедралата, когато на тавана все още проблясваха искри.

 

Той благодари на пожарникарите и обеща, че една от най-важните културни забележителности на столицата ще бъде възстановена.

Държавният фонд за опазване на културното наследство на Франция стартира набирането на средства за възстановяването на катедралата.

Потребителите му са поканени да направят еднократно дарение или да организират ежемесечен фонд.

Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата.

Френският милиардер Бернар Арно, контролиращ луксозния конгломерат LVMH, заяви, че семейството и компанията му ще допринесат за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ с обща сума от 200 милиона евро (226 милиона долара).

„Семейство Арно и LVMH, в знак на солидарност с тази национална трагедия, ще участват в реконструкцията на изключителната катедрала, символ на Франция и на нейното наследство и единство“, се казва в изявление.

Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ е овладян, но е нанесъл огромни щети.

В продължение на часове около 400 пожарникари се бориха с голям пожар, който срути покрива на световноизвестната средновековна църква. Един пожарникар е пострадал сериозно по време на гасенето.

Двете камбанарии, които се издигат над фасадата на „Нотр Дам“ бяха спасени, както и известният, прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход. Високата кула, която се издигаше над основния кораб на катедралата рухна.

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам“ са били спасени от избухналия пожар. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам“ Патрик Шове.

Нотр Дам пожар

Разследването ще е дълго и сложно, според експерти. На този етап следователи не са успели да направят първоначални констатации на място, тъй като конструкцията на сградата е твърде нестабилна.

Криминалисти прекараха почти цялата нощ на мястото, за да идентифицират всички работещи в „Нотр Дам“ и вече започнаха да разпитват част от тях.

„Нито една толкова символична сграда не е била унищожена от такъв пожар през последните години. Но парадоксалното е, че при пламъци с тази величина, няма жертви“, коментират полицаи.

- реклама -