сн. БГНЕС

Макрон готов да върне пълната карантина във Франция заради бум на заболели с COVID-19

„Франция може да бъде поставена под пълна карантина и всичко в нея да бъде затворено ако случаите на новозаразени с коронавирусната инфекция стигнат над 7000 на ден.“ Това обяви президентът Еманюел Макрон.

сн. БГНЕС

В петък страната отчете най-високият ръст на новозаразени с вируса от 31-ви март насам. Само за ден в страната в петък бяха потвърдени още 7 379 случая, като с тях общата бройка на случаите стигна общо 267 077. За сравнение, на 31 март, когато беше пика на първата вълна заразени, са били регистрирани 7 578 случая, съобщава BBC.

Данните от петък сочат ежедневно увеличение на заразените – от 5 429 в сряда, и 6 111 в четвъртък.

сн. БГНЕС

Междувременно броят на заразените, настанени в болници, както и броят на починалите на дневна база остават сравнително стабилни, след като повечето заразени са млади хора, а те са по-малко уязвими към вируса.

В петък от заразата загинаха още 20 души, като с това общият брой на починалите достигна 30 596.

При първата вълна на вируса Франция претърпя двумесечна пълна карантина. Разхлабване на мерките започна през май, докато някои райони на страната, включително Париж, останаха под по-строги мерки.

Местните власти вече имат правомощия да налагат временни карантинни мерки в райони, в които случаите се увеличават, като затварят барове и ресторанти.

- реклама -