Макрон, Белгия, самолети

Макрон: Европейска армия трябва да защити континента срещу Русия и дори САЩ

Френският президент Емануел Макрон призова към създаването на „истинска европейска армия“, с която Старият континент да се защити по-добре срещу Русия и дори Съединените щати.

Макрон, който настоява за съвместни въоръжени сили на ЕС след идването си на власт миналата година, заяви, че Европа трябва да намали зависимостта си от американската мощ. Не на последно място – след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че се изтегля от договор за ядрените оръжия от ерата на Студената война.

„Трябва да се защитим по отношение на Китай, Русия и дори Съединените американски щати. Ние няма да защитим европейците, докато не решим да имаме истинска европейска армия“, заяви Макрон пред радио „Европа 1“.

След като каза, че „сме изправени пред Русия, която е на нашите граници и показва, че може да е заплаха за нас“, Макрон подчерта: “Нуждаем се от Европа, която защитава по-добре себе си сама, без само да зависи от Съединените щати , по по-суверенен начин.“

През миналата година ЕС стартира съвместен фонд за отбрана в размер на няколко милиарда евро, предназначен да развие военния капацитет на Европа и да направи континента по-стратегически независим.

Франция оглавява създаването на сила от девет страни, предназначена да бъде в състояние бързо да проведе съвместна военна операция за евакуация от военна зона или да окаже помощ при природно бедствие.

„Мирът в Европа е несигурен. Бяхме засегнати от опити за проникване в кибер пространството и многобройни интервенции в нашите демокрации“, каза Макрон, очевидно имайки предвид Русия. Той също така предупреди за „авторитарните сили, които се възстановяват и превъоръжават в пределите на Европа“.

Макрон предупреди за нарастващия национализъм, докато се готви да посрещне десетки световни лидери, включително Тръмп и руския президент Владимир Путин, в неделя, когато ще бъдат отбелязани 100 години от примирието от Първата световна война.

- реклама -