Макрон е категоричен: Затваряме ясли, градини, училища, университети. Границите – още не

Френският президент Еманюел Макрон обяви тази вечер, че детските и ясли и образователната система – от детските градини до университетите, ще бъдат затворени от понеделник до ново нареждане. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса. Той призова хората на възраст над 70 години да си стоят вкъщи.

Държавният глава заяви, че това е най-тежката санитарна криза, която Франция преживява от един век и призова всички французи да ограничат пътуванията си само в най-наложителен случай.

В обръщение си към французите той съобщи, че първият тур на общинските избори, предвиден в неделя, въпреки всичко ще се състои. Той съобщи също, че ще предложи на американския президент Доналд Тръмп, който председателства Г-7, извънредна инициатива за справяне с пандемията, който застрашава цялата световна икономика.

Макар да призова да се избягва националистическата реакция, Макрон призна, че затварянето на границите за ограничаване на разпространяването на коронавируса вероятно ще бъде необходимо, но трябва да се решава на европейско ниво, в координация между 27-те от ЕС

- реклама -