Макрон благодари на българските народни представители за взетото решение за РСМ

Френският президент Еманюел Макрон поздрави и благодари на българските народни представители за приетото решение, свързано с предложената рамка за преговорите на Република Северна Македония с ЕС.

„Приветствам днешното

гласуване в Народното събрание, което открива пътя

към свалянето на българското вето и за начало на преговорите с Република Северна Македония и съответно с Албания“, заяви Макрон на пресконференция след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел и по повод края на френското председателство на Съвета на ЕС. „Продължаваме работата, за да може да сключим споразумение в следващите дни“, добави той.

„Това е много силен знак, благодаря на българския

премиер и на партиите от управляващата коалиция и от опозицията в България, които успяха да осигурят подкрепа. Остава още работа, това е голям напредък“, обобщи Макрон.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари на френското председателство и отбеляза, че усилията продължават в следващите дни след днешното гласуване в българското Народно събрание. Той посочи, че френското предложение за обособяване на Европейско политическо пространство

не е заместител на членството в ЕС.

Макрон добави, че има широко съгласие в Европейския съвет по този въпрос, както и че първото заседание, свързано с Европейското политическо пространство, ще бъде по време на предстоящото чешко председателство на Съвета на ЕС. „Членството в ЕС не изчерпва възможностите за взаимодействие в Европа“, поясни той.

В отговор на въпрос френският президент уточни,

че на срещата ще бъдат поканени държави, които са напуснали ЕС, или които желаят да се присъединят.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено