опиум

Маковият опиум – мръсния бизнес на Афганистан

Едно красиво цвете, което сее смърт. Маков опиум, от който в лаборатории се извлича морфин. След обработка с оцетен анхидрид той се превръща във висококачествен хероин.

5417398Това е мръсният бизнес на Афганистан, който от година на година се разраства с унищожителна скорост и така превръща страната в един от най-големите производители на дрога в света.

Само за година реколтата от опиумен мак се е покачила повече от два пъти

Тя расте с подобни темпове всяка година насам, сочат данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността. От военната операция на САЩ и свалянето на режима на талибаните в Афганистан добива на наркотичното цвете е нараснало над 20 пъти. През първите пет години от американската окупация, производството на опиум е нараснало от 180 тона до 8200 тона годишно.

5432468

Заради неспирните размирици в страната, армията е твърде ангажирана да осигурява реда в Афганистан и няма ресурс да се включи в изкореняването на насажденията. Така масивите, на които се отглеждат растения се разширяват безконтролно. В комбинацията с бедността на населението, отглеждането на мак се е превърнало в начин за оцеляване на хиляди афганистанци. Но, не само.

С цъфтенето на маковете процъфтява и възхода на талибаните

Всяка година от опиума и хероина в страната се разиграват десетки милиарди долара. Стотици милиони от тези мръсни остават в ръцете на талибаните, с които те финансират терористичните си мрежи и тяхното разрастване с нови членове. Именно те контролират повечето територии с макови полета.

5430984

Южната провинция Хелманд остава главният център за производство на наркотици, следвана от провинциите Багдис, Кандахар, Орузган.

Само в 13 от общо 34 провинции в Афганистан няма производство на опиумен мак.

Как от мака става хероин?

5432467

След прецъфтяване на мястото на цвета на мака се формира плод, който афганистанците разразяват. От вътрешността изтича сок, който с течение на времето се сгъстява и засъхва, образувайки светло-кафява пластична маса, наподобяваща на маджун. Именно тази маса се нарича опиум.

4774037

- реклама -