Заев

Македонският премиер от София: Ще решим спора за името с Гърция – ВИДЕО

Тук съм в София да споделя голямото приятелство с България след подписването на Договора за приятелство. Република Македония доказва сериозно лидерство по пътя на евроинтеграцията на Западните Балкани, които имат желание да бъдат част от ЕС.

Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев след срещата в София на балканските лидери с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Правителството на България демонстрира сериозно лидерство в региона за евроинтеграцията на Западните Балкани. Аз съм убеден, че гражданите на всички 6 държави високо ще оценят усилията на България, включително премиерите и президентите, които бяхме днес тук. Защото е достоен за уважение и фактът, че България отделя сериозно внимание за своите съседи и приятели“, подчерта Заев.

Той подчерта, че Република Македония е подготвена със своите проекти.

„Знаете, Бойко Борисов е практичен човек, иска да говори за конкретни неща – проекти и пари. Всичко това, разбира се, зависи от това доколко регионът е подготвен, обясни Заев. Ние даваме приоритет на Коридор номер 8 и използваме и средствата на европейската банка за отсечката от Крива Паланка до българската граница и получихме 70 млн. грант за това нещо. Вече говорим и с ЕБВР, за да получим следващия транш за свързването на София и Скопие с жп линия, буквално до Черно море. Също работим и за отсечката от Кичево до Лин, Албания, което на практика ще свърже Адриатическо с Черно море. Целта е целият този регион да бъде отворен. Да дадем сериозни перспективи на гражданите на България, Македония, Албания, разбира се и на Косово, Сърбия и Гърция, на всички от този регион“, отбеляза македонският премиер.

По отношение на преговорите за името на Македония, Заев каза, че това продължава вече 25 години

„Това не е лесен въпрос, ако беше лесен, досега някой да го е решил. Вярвам, че сега имаме най-големия шанс този въпрос да бъде решен. Положителното отношение на премиера Ципрас, както и на лидерите на опозицията и на останалите политически играчи, показват, че имат желание да се реши този въпрос, това ми дава основание да смятам, че ще стигнем до решение. Аз съм убеден, че за доброто на гражданите и на Гърция и на Македония този въпрос трябва да бъде решен. Аз очаквам това да се случи преди срещата на върха на ЕС през юни, когато очакваме да получим дата за започване на преговори и очаквам дотогава проблемът да бъде вече решен. Това не означава, че не може да го решим и през март – колкото по-рано, толкова по-добре“, подчерта Заев.

По думите му при всички положения трябва да бъде избрана позиция, която ще потвърди факта, че Република Македония е една част от историческа Македония – при това северната, горната й част на тази историческа Македония.

„Надявам се, че всеки ще зачете достойнството и идентичността на тези факти, и задно с това ще запази достойнството и идентичността на своите съседи, в името на бъдещото партньорство“, каза още Зоран Заев.

- реклама -