Македония парламент име решение

Македонският парламент решава да промени ли името на страната

Днес парламентът на Македония се събира за да започне последния дебат по конституционните промени, необходими за да бъде променено името на държавата на „Република Северна Македония“.

Така ще бъде сложен край на дългогодишния спор със съседна Гърция.

Промените, които трябва да бъдат приети с мнозинство от две трети от 120-членния парламент, трябва също да деблокират усилията на Скопие за членство в ЕС и НАТО.

Управляващата в Скопие социалдемократическа коалиция няма достатъчно гласове за да направи промяната в Конституцията, дори и с подкрепата на своите съюзници – етническите албански партии. Така че премиерът Зоран Заев ще се надява депутати от ВМРО-ДПМНЕ да гласуват за поправките.

Но ако те минат, Атина обещава да вдигне ветото си от кандидатурата на Македония за ЕС и НАТО.

Македонските националисти отхвърлят промяната в името с мотива, че страната се е подала на натиска на Гърция. Националистите се събират на протест в Скопие в 13 часа българско време – точно когато дебатът трябва да започне.

Водещи фигури от управлявалата до 2017 година дясна ВМРО-ДПМНЕ се обявяват против промените и за улични протести.

Президентът Георге Иванов също критикува смяната на името, но ако сега парламентът гласува „за“, той няма да има избор и ще трябва да подпише конституционните поправки.

Въпреки че 90% от участвалите в референдума през септември подкрепиха промяната, той е невалиден защото в него участваха под 50 на сто от имащите право на глас.

След като Македония одобри смяната, тя все пак трябва да бъде гласувана и от парламента на Гърция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас също има крехко мнозинство – 153 депутати в 300-местния парламент. А коалиционният му партньор – министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на по-малката партия в коалицията – се противопоставя на споразумението и заплашва да подаде оставка.

Гърция отхвърля името Македония, прието от страната при обявяването й на независимост от Югославия преди 27 години, защото така се нарича и голям район в Гърция.

След като Македония стана кандидат за член на ЕС през 2005 година, Гърция блокира началото на преговорите й за присъединяване. През 2008 година Скопие получи покана за членство в НАТО, но отново се сблъска с гръцкото вето. Отношенията между двете страни пострадаха още след издигането на голяма статуя на Александър Велики в Скопие през 2011 година, в която Атина видя опит за присвояване на един от големите й герои.

Малко след парламентарните избори през май 2017 година, македонският премиер Зоран Заев обеща нов подход в решаването на спора за името. Така, въпреки силната опозиция от националисти и от двете държави, започнаха преговори под патронажа на ООН.

През юни 2018 двете страни подписаха „Преспанския договор“, с който се договориха името на Македония да бъде променено на „Република Северна Македония“.

След като получи подкрепа от парламента в Македония, Народното събрание в Атина също трябва да разгледа и гласува за промяната.

- реклама -