Македония

Македонският парламент прие закона за езиците, Груевски и Джафери на крачка от бой

Законът за употреба на езиците беше гласуван в сряда в парламента на Скопие с 64 гласа „за” срещу нито един против или въздържал се. Нямаше и дебати въпреки многото предложени от опозицията поправки към законопроекта.

Законът разширява употребата на албански език в Република Македония. До момента албанският се използваше наравно само в общините, където албанското население е мнозинство.

Напрежението в залата обаче рязко скочи, след като бившият министър-председател на Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски нападна председателя на парламента Талат Джафери. Местните издания, цитирани от Фокус, уточняват, че Груевски е опитал да отнеме депутатската карта за гласуване на председателя на парламента. Ударил е по масата, по звънеца, опитал се е да изкриви микрофоните и да излее чашата с вода.

Според „МКД“ депутатът Груевски е бил най-гръмогласен и ожесточен в опита да прекъсне Джафери. Докато председателят на парламента е чел изложението на президента Георги Иванов, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ са се наредили пред председателската маса и са се опитали да прекъснат речта на парламентарния шеф, искайки процедура. След това Груевски се е качил зад Джафери и му е изключил микрофона.

Македонският „Фокус“ пише, че Груевски е „влязъл в клинч“ с квесторите в парламента и цитира Талат Джафери, който отказва да коментира поведението на Груевски. Електронното издание „Антропол“ пише, че СДСМ е създал възможността на Груевски да се покаже като герой.

„Либертас“ и „Слободен печат“ припомнят, че през 2003 година Груевски отново е отнемал картата за гласуване на председателя, когато този пост е заеман от Любчo Йордановски.

„Дойче веле“ е озаглавило коментара си: „Законът за езиците: Парламентът на ръба на инцидента”. Излъчващата на албански език телевизия „Алсат-М“ е озаглавила репортажа си: „Инцидент между Груевски и Джафери“. Телевизия „Максфакс“ цитира председателя на парламента, който заявява: „Няма да позволя да се повтори 27 април 2017 в парламента”. „24 Вести“ съобщава, че физическата разправа между Груевски и Джафери е избегната на косъм.

Пред сградата на парламента от обяд започнаха да се събират граждани, свикани от няколко организации. Те развяваха знамена и скандираха „Македония”.

- реклама -