Македонският парламент одобри конституционните промени, отварящи път към новото име на страната

Македонският парламент одобри конституционните промени, за тях гласуваха 80 депутати, против бяха 39 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

80-те депутати, гласували „за”, представляват мнозинството от две трети, необходимо за одобрение на промените в конституцията.

Депутати гласуваха електронно, а след това и поименно. Това гласуване бе поискано от ВМРО-ДПМНЕ

Заседанието започна малко след 22 часа бълг. време, след като в залата заеха местата си депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

Конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония. С гласуването окончателно се разчиства пътя на Македония за членство в ЕС и НАТО.

Днешният вот в Собранието е само първият от поредица гласувания в сложна процедура, която би трябвало да приключи не по-късно от януари 2019г.

От ВМРО-ДПМНЕ за промените са гласували 8 депутати. Те заявиха, че върху тях не е оказван натиск как да гласуват. Това са Владанка Авирович, Нола Исмаили, Елизабета Канчмеска Милеска, Кръсто Мукоски, Зекир Рамчилович, Любен Арнаудов, Сашо Василевски и Емилия Александрова.

Македонският портал „Плус инфо” припомня, че половината от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за промените, са засегнати от съдебни процеси – това са Арнаудов, Василевски, Мукоски, Канчевска-Милевска и син на Авирович. Тези депутати бяха изключени от ВМРО-ДПМНЕ.

Конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония.

С гласуването окончателно се разчиства пътя на Македония към за членство в ЕС и НАТО.

Развръзката с гласуването бе предхождана от много неизвестни в петъчния ден. Това бе четвъртият ден от обсъжданията за конституционните промени и нищо не предвещаваше, че развръзката ще настъпи същия ден, макар и късно вечерта. Самото обсъждане бе отложено на два пъти, а агенция МИА съобщи по-рано през вчерашния ден, че не ясно дали гласуването ще се случи по-късно или въобще няма да се състои.

По-рано депутатите от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, които са против договора, поискаха бързо вот, за да стане ясно, че управляващите нямат нужното мнозинство от две трети или 80 гласа. Депутатът Антонио Милошоски: „За депутатите е по-важна волята на народа, отколкото натискът, който идва от страна на управляващите“.

Пак вчера бе съобщено, че американският помощник заместник държавен секретар за Европа и Азия Матю Палмър ще посети в понеделник Македония, за да засвидетелства подкрепата на Вашингтон за Преспанското споразумение.

Заев: Исторически ден за Македония

Днес е исторически ден за нашата страна. Заедно ние написахме история. Нашите виждания за по-добър живот в по-добра страна ще бъдат изпълнени, подчерта премиерът Зоран Заев след заседание на Собранието (парламента) на Република Македония, на което бяха одобрени конституционните промени заради изпълнението на договора с Гърция

Той отправи искрена благодарност към депутатите, които подкрепиха предложението, като подчерта особено благодарността към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които са гласували за промените. Заев заяви, че очаква броят им при одобрението на конкретните поправки да бъде още по-голям.

„В този момент хората в Македония се гордеят, че имат подобен парламент. С това решение хората стават герои. Заедно ние написахме история”, каза Заев.

Той подчерта, чеса преодолени основните пречки, които съществуват сред депутатите. Според Заев трябва да се направи още много, но изрази увереност, че „заедно ще заведем Македония в светлото бъдеще“.

„Македония върви по ясен път. Вратите са отворени, заповядайте! „, подчерта премиерът.

Гърция оцени високо гласуването в Скопие

Гласуването на конституционните поправки в македонския парламент бе посрещнато положително в Атина.

„Поздравления за моя приятел Зоран Заев. Днешното гласуване е важна стъпка към постигането на взаимен успех, Много важна крачка към мирното и проспериращо бъдеще на нашите държави“ , написа в „Туитър“ гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Комисарят Хан: Добър ден за демокрацията в Македония

 

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздрави Македония с приемането на конституционните поправки.

„Днес е добър ден за демокрацията в Скопие. Поздравявам всички онези, които решиха да дадат път към ЕС. Очаквам свободния избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които минаха пътеката вчера. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри”, написа Хан на страницата си в „Туитър”

Доналд Туск поздрави Скопие на тяхния език

 

Столтенберг поздрави Македония

 

Поздравявам парламента в Скопие за гласуваните конституционни промени, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Сега правителствените и политическите лидери трябва да завършат националните процедури съгласно договора за името и да осъществят историческата възможност за влизането на страната в НАТО”, написа Столтенберт в „Туитър”.

Еди Рама: ЧРД на Северна Македония

 

Честит рожден ден на Република Северна Македония, написа албанският премиер Еди Рама в „Туитър”, цитиран от телевизия Алсат.

„Искрени поздравления за премиера Зоран Заев и за всички онези, които се пребориха за този исторически момент. Нова врата на бъдещето се отвори днес за двата наши народа в Република Северна Македония”, написа той, .

- реклама -