Македония парламент Джафери договор Гърция име избори

Македонският парламент гласува втори път „за“ ратифицирането на Договора с Гърция за името

В парламента на Македония 69 депутати гласуваха „за“, и един „против“ закона за ратифициране на Договора за името.

Законът веднъж вече беше подкрепен от депутатите, но президентът Георге Иванов отказа да го подпише.

Както и при предишното гласуване опозицията, която оценява договорът като капитулация на Македония, не присъства на гласуването.

В обръщение към депутатите външният министър Никола Димитров се спря на указанията на президента да не подпише закона. Дипломатът каза, че уникалността на македонската идентичност и език не е застрашена. „ Окончателното споразумение не само че не застрашава македонската идентичност, а я потвърждава както никога досега. На практика договорът ще донесе установяване на идентичността и ще преодолее вечната борба за езика, идентичността, ще влезем в ЕС, ще печатим документите си на македонски език с македонски превод, каза Димитров.

Той допълни, че според законите след това гласуване президентът е длъжен да подпише указа. По отношение на изказването на Иванов, че международните споразумения се подписват само от президента на страната, Димитров каза, че международни споразумения от името на Република Македония могат да бъдат сключени и от правителството на Република Македония.

Като илюстрация външният министър посочи, че според документацията на МВнР от независимостта досега, парламентът е ратифицирал 897 международни споразумения, от които само пет са сключили от президент на Република Македония. Той призова за правилното и истинско тълкуване на член 3 относно международните договори, кой може да сключва международни споразумения от името на Република Македония.

Според Димитров забележката от страна на президента, че договорът разпространява страх и че води до присъединяването на Македония към Гърция, е неправилна.

Това е напълно юридическо неиздържано, защото Македония е поела задължение да участва в ООН и да подпише Временното споразумение от 1995 г. Министърът добави, че споразумението с Гърция отваря врати на страната за членство в ЕС и НАТО и това само потвърждава „нашата независимост и нашата държава „.

„ С досегашните преговори Македония беше в състояние на зависимост. Де факто споразумението ни изважда от тази зависимост и ни поставя в условия на независимост. Време е да разберем интересите на родината и всички трябва да сме заедно за интересите на родината“, заключи Димитров.

Депутатът от коалицията, начело на която е СДСМ, Ферид Мухич каза, че няма да гласува против закона, а ще се въздържи.

Последната дума по договора ще имат македонците, които ще гласуват на референдум през есента.

- реклама -