Македонската делегация е резервирала 24 май за посещение при папата затова нашата е там ден по-рано

Македонската делегация е резервирала 24 май за посещение при папата затова нашата е там ден по-рано. Така премиерът Кирил Петков и македонският му колега Димитър Ковачевски се разминаха при папа Франциск без да се видят.

Българската делегация, водена от

министър-председателя, е на двудневно посещение във Ватикана и Рим по случай 24 май.

За македонската делегация е запазена датата на празника – 24 май, докато програмата на българите е насрочена ден по-рано.

Кирил Петков ще се срещне с папа Франциск – Flashnews

Поради тази причина българският премиер Кирил Петков успя да изпревари македонския Димитър Ковачевски както на гроба на Кирил, така и при папа Франциск,

с когото ще се срещне по-късно днес.

По-рано премиерът Кирил Петков присъства на божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“ в Рим и на поклонение пред мощите на Св. Кирил.

„Дълбок поклон пред Св. Кирил философ – създателят на българската писменост! В навечерието на 24 май, великия ден на българската духовност, да помним, че от нас зависи да пазим традицията на светите братя Кирил и Методий“, посочи премиерът пред гроба на Св. Кирил в базиликата.

Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Той подчерта, че за нас българите базиликата

„Сан Клементе“ е най-святото място от Рим,

защото именно във Вечния град светите братя Кирил и Методий и техните ученици получават признание и благословение за апостолското си дело.

Румен Гечев: И БСП ще напусне коалицията при зелена светлина за преговори с РС Македония – Flashnews

„Тази света Литургия е велико за Българската православна църква и Българската държава събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е връзка между Държавата и Църквата, от една страна, и като мост между Изтока и Запада от друга“, бяха част от

думите в проповедта на митрополит Антоний.

На свой ред, министър-председателят призова да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни азбуката. С нея те създават устоите на славянската духовна общност, която чрез творчество и богослужение на роден език през Средновековието става еталон на развита християнска култура, редом с византийската и латинската. В този план старобългарската култура се превръща в модел за подражание на всички славянски култури (източни и западни).

Източник: Tribune.bg

- реклама -