Македония

Македония пред съдбоносен избор за президент

На 5 май ще се проведе балотаж на президентските избори в Северна Македония, тъй като нито един от тримата кандидати не получи необходимото за спечелването на надпреварата мнозинство.

Според окончателните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на Република Северна Македония, кандидатът на управляващата партия СДСМ Стево Пендаровски и кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова отиват на втори тур в надпреварата за президент на страната. Кандидатът на Алиансът за албанците, Блерим Река, изостана от надпреварата със значителна разлика.

Според последните данни за избирателната активност, публикувани от Избирателната комисия, в първия тур на президентските избори тя е била 41,82%, или 755 816 гласували. Кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски спечели 44,47% от гласовете. Кандидатът на опозицията, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска-Давкова получи 44,32 % от гласовете. На вторият тур от президентските избори гласовете на албанците ще имат решаващо значение накъде ще наклонят везните.

Съгласно настоящите конституционни норми за президент, на втория тур ще бъде избран кандидатът, който спечели мнозинството от гласовете, ако повече от 40% от регистрираните гласоподаватели се явят в избирателните секции, т.е. 723 253 избиратели. Право на глас имат 1 808 131 души. Вторият кръг на гласуване се провежда в рамките на 14 дни от края на първия кръг на гласуване, в този случай на 5 май. Ако във втория кръг нито един от двамата кандидати не е получил необходимия брой гласове, цялата изборна процедура се повтаря. В случай, че на изборите на 5 май гласуват по-малко от 40%, за временно изпълняващ дейността на президент на страната ще бъде назначен председателят на парламента Талат Джафери.

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че в страната ще има предсрочни парламентарни избори, ако конституционното преброяване за втория тур на президентските избори не бъде постигнато на 5 май или ако изборите бъдат загубени от подкрепяния от властта кандидат за президент Стево Пендаровски.

Това са 6-ти президентски избори от обявяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.

- реклама -