Македония албански македонски Закон за езиците ЕС преговори присъединяване ЕК

Македония пред исторически избор за името си

Днес Република Македония се изправя пред съдбоносен избор – вотът на депутатите за конституционни промени в парламента. Промените са част от изпълнението на Договора от Преспа за разрешаване на спора за името на Македония.

Правителството предлага добавяне на прилагателното Северна в името на Република Македония и това да се направи в целия текст на Конституцията на страната преди думата Македония.

За приемането на конституционните промени са необходими 2/3 мнозинство в парламента или 80 народни представители в 120-местния парламент. Управляващото мнозинство на премиера Зоран Заев разполага със 72 депутати. За да бъдат приети промените, за тях ще трябва да гласуват и народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Нейният лидер Християн Мицкоски все още отстоява позицията, че партията му не трябва да гласува в подкрепа на промените.

Премиерът Зоран Заев подчерта, че сега най-голямата отговорност за бъдещето на страната е в ръцете на законодателите. Той призова всички да гласуват по свой избор, особено тези, които се колебаят и мислят как да гласуват. Зоран Заев на няколко пъти каза, че ако не се стигне до приемане на промените, в страната ще бъдат организирани предсрочни парламентарни избори.

Според Заев неприемането на решение за промени в Конституцията ще хвърли Македония в изолация и ще възстанови политическите травми, които страната е преживяла през последните 27 години и особено през последните няколко години.

Ден преди началото на дебатите в парламента в Скопие върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предупреди, че „Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне на 20-годишния спор между Скопие и Атина“. „Тази възможност може и никога повече да не се повтори“.

Договорът за името бе подписан на 17 юни от министрите на външните работи на двете страни – Никола Димитров и Никос Кодзияс.

Вчера Македония стартира двудневните преговори за присъединяване към НАТО.

Делегация на македонското правителство, водена от вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска, откриха съвместната сесия с екипа на НАТО за преговори с Македония. Преговорите по условията за присъединяване към Алианса ще продължат два дни. Те се отнасят както за политическите критерии, така и за военните и финансовите.

 

- реклама -