бежанци

И Македония подсилва границите си срещу мигрантите

Македония ще изпрати допълнителни военни и полицейски сили по границите с цел предотвратяване на нелегалната миграция.

„Сигурността в Република Македония на този етап е стабилна и спокойна“. Това е оценката на „Групата за преценка“. Тя заседава извънредно след опита за преврат в Република Турция.

По време на срещата е повдигнат и въпросът свързан с нелегалната миграция.

„Беше решено в близко време да се увеличи граничният контрол и защитата на държавните граници с допълнителни военни и полицейски сили. Това се прави с цел предотвратяване на нелегалната миграция и трафика на мигранти“, се казва в краткото съобщение на „Центъра за управление на кризи“.

Преди дни Македония удължи извънредното положение по южната граница- Гърция, и северната- Сърбия, до края на годината.

Ден по-рано

Решението на властите в Скопие дойде само няколко часа след съобщението от Белград за създаване на съвместни военни и полицейски патрули, които се изпращат по границите на Сърбия за спиране на нелегалната миграция.

Сръбският премиер Вучич съобщи, че решението е взето със съгласието на президента Томислав Николич. Министър-председателят информира, че в страната вече има близо 3000 мигранти и всеки ден техният брой се увеличава с няколко стотин души.

Струпването на мигранти в Сърбия рязко се увеличи след въвеждането на по-строгите гранични мерки от страна на Унгария на 5 юли. След тази дата на практика на унгарска територия не се допускат мигранти. Само за няколко дни властите в Будапеща върнаха обратно близо 700 мигранти на Сърбия.

Миналата седмица вътрешният министър Небойша Стефанович публично каза, че най-много мигранти идват от България в Сърбия – по-около 300 на ден.

- реклама -