Македония отпразнува поканата в НАТО (СНИМКИ)

В 15 града на Македония се проведоха тържества по повод получаването на покана за преговори за присъединяване на Македония към НАТО. Концертите под мотото „Вървим напред, Македония в ЕС и НАТО“ са организирани правителството на премиера Зоран Заев. В тях участват 40 македонски музикални звезди.

Централният празник е в градския парк в Скопие. На присъстващите се раздават бели балони и флагчета с надпис „Вървим напред, Македония в НАТО и ЕС“.

С жителите на столицата празнува вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска, която каза, че е време всички заедно да празнуваме този исторически успех, да празнуваме историческия шанс за Република Македония.

„Македония дълго време тъпчеше на едно място без надежда за напредък. Изпуснахме исторически шанс през 2008 г., като държава платихме много висока цена – продължителна криза, пропуснати шансове. През 2018 г. успяхме да постигнем това, което изпуснахме. Имаме исторически шанс да станем член на НАТО. Смелите големи решения носят резултати и затова днес с право като граждани на нашата страна можем да се гордеем и да бъдем удовлетворени. Ще бъдем рамо до рамо с най-мощните държави в света, ще получим шанс да изградим един стабилен регион, по-сигурна държава с много повече икономически шансове за всички граждани“, каза Шекеринска във видео обръщение на своя профил във Фейсбук.

На тържествата присъстваха външният министър Никола Димитров и американският посланик Джес Бейли. Премиерът Зоран Заев празнува в Битоля.

Освен в Скопие и Битоля концерти има в Охрид, Гостивар, Кавадарци, Куманово, Прилеп, Струга, Струмица, Тетово, Щип, Велес, Кочани, Кичево и Гевгелия.

Заев: Македония има причина да празнува

Македония има причина да празнува. Имахме страхотни събития. Ние осъзнаваме нашите общи стратегически цели, нашите общи мечти и надежди. Концертите тази вечер са покана за обединение с всички наши политически противници по отношение на реализираните стратегически цели на страната ни – членството в ЕС и НАТО.

Това заяви македонският премиер Зоран Заев от Битоля.

Заев смята, че поканата за членство трябва да обедини нацията и веднъж завинаги да се забрави синдрома да се отричат ​​успехите на другия, защото „всеки успех е успех за всички нас, за всеки гражданин“.

Той заяви, че това, което направи Македония само за една година, е успех за всички, независимо от политическите им възгледи.

„Затова ние празнуваме и се издигаме над разделенията. Сега, както никога преди, ние протягаме ръка. Искам да кажа на всички граждани, че силите, които ни разделят са по-слаби от тези, които ни обединяват. Силите, които ни обединяват, са датата за преговорите с ЕС и поканата за членство в НАТО. Това са силите, които отвориха нашето бъдеще“, подчерта Заев.

- реклама -