Македония, ЕС преговори доклад ЕК препоръка

Македония отива на референдум на 30 септември

На 30-и септември тази година в Република Македония ще се проведе референдум за промяна на името и в подкрепа на членството на страната в ЕС и НАТО.

Това решиха депутатите в македонския парламент. „За“ провеждането на допитването гласуваха 68 народни представители в 120-местния парламент.

Въпросът за референдума ще гласи: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?“. Съгласно този Договор страната ще се казва Република Северна Македония.

В гласуването не участваха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които излязоха от залата, след като техния депутат Никола Мицевски представи партийната позиция, че въпроса за референдума е неясен, нееднозначен и манипулативен за обществеността. Един консултативен референдум, каза той, отваря възможността резултата да се интерпретира по какъвто си искате начин.

Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ представи две свои проекторешения за провеждане на референдума, но не присъства, когато бяха поставени на дневен ред и отхвърлени на гласуването.

- реклама -