Сърбия Македония Вучич Заев разговор отношения

Македония и Сърбия ще развиват отношенията, проблемите ще се решават с диалог

Македония и Сърбия ще работят за задълбочаване и напредък на двустранните отношения, а всеки проблеми в отношенията помежду ни ще разрешава единствено чрез диалог.

Това се договориха македонският премиер Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич в днешния телефонен разговор.

Той стана наложително заради възникналото напрежение между двете страни след скандално решение на Белград неотдавна да изтегли дипломатическия си персонал от Скопие.

„Премиерът Зоран Заев и президентът Александър Вучич в продължителен и отрит телефонен разговор обсъдиха всички аспекти на нововъзникналата ситуация“, посочва се в съобщение на правителството в Скопие. Те постигнаха съгласие за следните неща:

1. Република Македония и Република Сърбия уреждат всички възможни недоразумения в техните отношения изключително чрез диалог.

2. Независимо от различните политически възгледи по отношение на някои важни политически и регионални въпроси, Македония и Сърбия заедно ще се борят за запазването, но и за насърчаване на приятелските отношения на македонския и сръбския народ, на гражданите на Македония и Сърбия.

3. Република Македония и Република Сърбия ще положат още по-големи усилия за по-нататъшно подобряване на икономическите отношения и увеличаване на търговския обмен между двете страни.

4. Република Македония и Република Сърбия в съответствие с разпоредбите на международното право, с добра воля и на приятелска основа ще защитават правата и интересите на дипломатическите и консулските представителства на собствената си територия.

Република Македония и Република Сърбия ще засилят контактите на най-високо ниво и взаимно ще се подкрепят една друга по пътя към ЕС, както и за укрепване на добросъседските отношения, което ще допринесе за стабилността на региона“, казва се още в съобщението.

- реклама -