Майсторът на маски Александър Величков за FN: Фестивалът „Сурва“ е неповторима емоция

Фестивалът в Перник е неповторима емоция. Който веднъж се е потопил в атмосферата му, никога не може да я забрави. И ще иска още много пъти да я усети

Това сподели за Flashnews майсторът на маски от брезнишкото село Гигинци Александър Величков. Той самият е участник още от първия фестивал, проведен в Перник през далечната 1966 година.

Спомня си с носталгия за онези времена, когато мащабите са били много по-малки, но пък забавлението било много голямо. Дефилирахме на стадиона. През 1975 година трябваше да се редим през цялата централна част на града, за да ни дойде ред за изява. Облякохме се в 9 сутринта, построихме се, а минахме пред журито чак в 17 часа. Но никой не се оплака, никой не каза, че е изморил.

Най-голямото вълнение обаче преживял през 1980 година, когато сам бил болюбашия /водач на групата/ и спечелили златен медал

Тази година обаче групата от Гигинци ще остане извън дефилето. Отказват участие, тъй като последният болюбашия починал внезапно, а другарите му решили да му отдадат почит. Но пък ще гледаме изявите на другите от сутринта та чак до вечерта, допълва Величков. Така приготвените тази година маски ще останат за следващото издание на фестивала.

Правим ги с много любов, казва Александър. Изработването им продължава цяла година. Всеки, който коли кокошка за храна, събира перата й. Те се лепят в причудливи форми върху специална платформа. За да стане ликът интересен, се добавят още различни изсушени растения и шума от царевица. Навремето са ги правили повече с шума, защото в бедните селски дворове кокошките не са били много, обяснява майсторът.

По-старите правят ликовете във формата на дъбов лист с широчина около 2,5 м. Сега младите обаче предпочитат идеалните форми – ромб, триъгълник, защото така им харесва повече. В Гигинци не изработват високи ликове. Най-високите достигат до 1,80 м, но пък залагат на красотата и изобретателността.

„В сърцето на Сурва“ е името на грандиозния спектакъл, който ще даде старт на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“.  Официалното откриване е тази вечер от 18 часа пред Двореца на културата в Перник

- реклама -