Майстор на зрелищните каскади и шест минути под вода без въздух: 10 смайващи факта за Том Круз

Скокове от покриви на сгради, катерене по небостъргачи, сблъсъци с хеликоптери, опасни каскади с мотори. При това без никога да ползва дубльор. А, след това слага костюм и емблематичните си авиаторски очила и се превръща с перлената си усмивка в абсолютен магнит за жените.

Без да е планина от мускули, Том Круз има повече екшън роли и от най-силовите актьори в гилдията.

Актьор в истинския смисъл на думата, който може да изиграе еднакво добре самурай, любовник, таен агент с нечовешки физически възможности или психологически образ. При това човек има усещането, че Том Круз не остарява. За него е добре известно, че е най-предания сциентолог в шоубизнеса и животът му е напълно отдаден на религията. Именно заради нея той не е виждал дъщеря си от брака му с Кейти Холмс повече от 6 години.

Но, ето още любопитни факти за любимата ни звезда, които са повече от смайващи:

Скача с парашут от 7 километра и половина височина

Да, ако си мислите, че сцените с хеликоптера в „Мисията невъзможна 6“ са компютърна анимация или, че Том Круз е ползвал дубльор сте в голяма грешка. Актьорът е тренирал цяла година за да скочи от военен самолет от 7500 метра над Париж. Толкова време му отнела и подготовката за каскадата, в която се катери по въже към хеликоптера над Нова Зеландия. Само ще ви кажем, че тренировките са включвали 106 скачания с парашут, като част от тях Том Круз е осъществил със счупен глезен, който контузил по време на снимките. И още – специално за филма се е научил да пилотира хеликоптер…

https://www.youtube.com/watch?v=wzAv_644g64

Може да издържи под вода цели 6 минути

Разбира се без да диша! По време на снимките на петата част от „Мисията невъзможна“ Том Круз усъвършенствал това си умение както никой друг актьор в гилдията. „Снимал съм много сцени под вода. Но, специално за петата част искахме да заснемем цялата сцена без прекъсване. Така, че това беше голямо предизвикателство за мен“, споделя актьора пред USA Today.

Има лиценз за пилот

При всичките му „екшън“ таланти демонстрирани на екрана, това едва ли е голяма изненада. Лицензът си за пилот Том Круз получава през 1994-та и от тогава доста често сам пилотира по време на пътуванията си. Актьорът притежава Gulfstream G450, който му струва близо 40 млн. долара.

Приема не повече от 1200 калории на ден

Холивудската звезда следва стриктно хранителния режим на Дейвид Бекъм. И не случайно изглежда толкова добре на 56. Диетата на английския футболист освен, че е доста бедна на калории, представлява хранене основно с пресни зеленчуци и чисти протеини.

За малко не бил обезглавен на снимачната площадка на „Последният самурай“

Докато снимал сцена с Хироюки Санада, механичният кон, който Круз яздел се повредил. За зла съдба точно в момента в който залитнал, екранният му партньор замахнал срещу него с меча си. „Буквално успях да се спра на милиметър от врата му“, разказва години по-късно Санада.

Луд фен на фехотвката

Том Круз дори има специална зала в дома си, за да може да тренира любимия си спорт. Запалил е по фехтовката и двама от най-близките си приятели – Уил Смит и Дейвид Бекъм, с които често си спретват спаринги.

Том Круз спасил „Рейбан“ от фалит

Една от най-популярните марки за слънчеви очила днес, „Рейбан“ била пред фалит в началото на 80-те години, когато годишните й продажби били едва 18 хиляди бройки. Тогава те сключили договор с актьора, което ги „изстреляло в космоса“. Круз носи емблематичните авиаторски очила на марката във филмите си „Топ Гън“, „Рейнман“ и „Рискован бизнес“.

Пада си по високи жени

Самият Том Круз е висок малко под 1.70. Вероятно това е причината да си търси само съпруги, които са една глава над него. Веднъж попитали след развода бившата му жена Никол Кидман какво очаква от бъдещето, а тя заявила: „Отново да мога да нося обувки с висок ток!“

Никога не е печелил Оскар

При феноменалния му филмов каталог е цяло чудо, че Том Круз няма нито една статуетка. Всъщност досега той е бил номиниран за Оскар само три пъти – за филмите „Магнолия“, „Джери Макгуайър“ и „Роден на 4 юли“.

Детството му е било изпълнено с насилие

Като ученик Том Круз бил редовната жертва на съучениците си. Те му се подигравали заради зъбите, които били голям комплекс на бъдещата звезда.

Бащата на Круз бил насилник, който редовно пребивал семейството си. А, един ден просто си тръгнал от тях. „Баща ми беше ужасен човек и голям страхливец. Например ако сгрешеше самия той нещо, идваше и ме изритваше“, разказва за детството си актьора.

- реклама -