кибератака Майкрософт Русия фалшиви домейни избори

„Майкрософт“ обвини Русия в кибератаки в изборите за Конгрес през ноември! Русия отрича!

Технологичният гигант „Майкрософт“ обяви, че е разкрил фалшиви уебсайтове, свързани с усилията на руското разузнаване да се меси в изборите за Конгрес в САЩ през ноември.

Новината разпространиха световните агенции.

Отделът за дигитални престъпления е подал миналата седмица съдебен иск да отнеме контрола над шест фалшиви интернет домейна от хакерска група, за която се смята, че е свързана с руското правителство.

„Вече сме използвали този подход 12 пъти за 2 години, за да закрием 84 фалшиви уебсайтове, свързани с тази група“, се казва в съобщението на „Майкрософт“.

Компанията идентифицира хакерската група като „Стронций“, позната още с псевдонимите „Фенси беър“ и АРТ28, и добави, че тя представлява „заплаха за сигурността на разрастващ се кръг от групи, свързани с двете (основни) американски политически партии“ в навечерието на предстоящите през ноември междинни избори в САЩ.

„Майкрософт“ отбелязва, че тези последни разкрития „явно сочат, че високотехнологичният сектор трябва да направи повече за защита на демократичния процес“.

Русия категорично отхвърли обвиненията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече днес обвиненията на „Майкрософт“ безпочвени. „Не знаем за какви хакери говорят те и за какъв вид изборна намеса“, посочи той. Според него компанията няма доказателства в подкрепа на своите обвинения.

- реклама -