Майките от „Система ни убива”: Днес бе даден стартът на реалната социална реформа

Без дискусии и в рамките на 10 минути бяха прегласувани текстовете от Законопроекта за личната помощ, които на извънредното заседание на социалната комисия във вторник предизвикаха напрежение.

Тогава омбудсманът Мая Манолова стигна до извода, че от 1 септември 2019 г. хората с увреждания ще останат без лични асистенти и подкрепа от държавата и заяви, че е по-добре законопроектът да бъде оттеглен. До развръзката се стигна, след като майките от „Системата ни убива” излязоха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов, който в сряда прие майките и пое ангажимент, исканията им да бъдат изпълнени. На извънредното заседание в парламента обещаното от премиера беше изпълнено.

„Законът гарантира, че хората ще имат лична помощ през цялата следваща година, независимо от тези 71 млн. лева. Аз твърдя, че би могло да се намерят и допълнителни резерви в бюджета на социалното министерство, включително по нови европейски програми, които са в рамките на около 50 млн. лева. Законът е такъв какъвто трябва да бъде”, отсече омбудсманът Мая Манолова, която заедно с нейния екип разработи текстовете на законопроекта за личната помощ.

Тя добави, че през първите две години има лимити в предоставената лична помощ заради ограничения финансов ресурс.

Те се изразяват в изисквания кои могат да кандидатстват и таван в часовете, които могат да получат. По-важното обаче е, че има гаранция, че никой няма да остане без лична помощ да бедства заради лоши текстове, обясни Манолова.

Тя подчерта, че след приетите промени се изменя и твърдата ставка, която родители на деца с увреждания трябва да заплащат ако използват услугата личен асистент. Те ще плащат според часовете като максимумът, който те ще заплащат от получаваната помощ в размер на 930 лв. ще бъде до 380 лв. В предишния текст те трябваше да плащат твърдо по 380 лв. независимо от броя на часове, в които грижите се поемат от асистент.

- реклама -