Майките на пореден протест: Симеонов, върви си! (ВИДЕО)

Майките на деца с увреждания се събраха на поредния си протест пред сградата на Министерски съвет в столицата.

Искането им остава същото – незабавна оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради неговото изказване, че протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“, които от месеци настояват за законодателни промени и реформа в социалната сфера, са „кресливи жени“ с „уж болни деца“.

След провелия се днес политически съвет на „Обединени патриоти“ Симеонов коментира, че изказването му не е било разбрано правилно и той в никакъв случай не е искал да обижда майките. На разговорите пък не присъства лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, а председателят на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че не подкрепя искането за оставката на Симеонов.

„Този протест няма да последният на тази тема“, заканват се от своя страна майките. С плакати „Симеонов, върви си!“, „Симеонов, ти си срам!“ и възгласи „Оставка!“ протестиращите настояват вицепремиерът да поеме политическа отговорност за думите си.

Преди дни от Дубай премиерът Бойко Борисов дори се извини за думите на лидера на НФСБ и го призова да даде обяснение за това, което е има предвид. Борисов подчерта, че поетите ангажименти към протестиращите майки се изпълняват в пълен обем, както по отношение на допълните средства в размер на 150 млн. лева, така и относно законовите промени и реформа в сектора. Министър-председателят обаче няма да поиска оставката на Симеонов, защото според него това би било нарушение на коалиционното споразумение.

Темата коментира и държавният глава Румен Радев. „Безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има ефективно управление и не можем да мислим за проблемите“, смята президентът.

Майките се заканват да не спират с протестите, докато искането им не бъде изпълнено.