Майките на деца с увреждания: Протест до оставка на Симеонов – СНИМКИ, ВИДЕО

Оставка – този възглас, придружен с освиркване, огласява и към този час пространството пред сградата на Министерския съвет. Майки на деца с увреждания са категорични, че ще протестират всеки ден, докато не чуят, че вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов ще подаде оставка. Протести със същото искане днес се проведоха в още няколко български града.

„Обидени сме морално. Това, че той ни нарича „кресливи“ не ни обижда – това е констатация, но ни обижда това че каза, че децата ни са „уж болни“, коментира една от майките.“

 

„Искаме Валери Симеонов извън политиката – нито министър, нито депутат да е.“ Това каза друга майка на дете с увреждания, дошла на протест пред сградата на Министерския съвет.

Протестът продължава утре, вторник, от 17.30ч.

Десетки майки на деца с увреждания и граждани поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов в Стара Загора .Те протестираха с викове“Оставка!“ пред сградата на Областна администрация.

Майките заявиха, че се чувстват пряко засегнати и като организатори, участници и съпричастни изцяло на каузата „Системата ни убива“, не могат да стоят и да мълчат. „Вече наистина ще крещим, защото явно вие от друго не разбирате“ – така се обърнаха към вицепремиера протестиращите.

В Пазарджик повече от 30 майки на деца с увреждания, подкрепени от неправителствени организации, се събраха на протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.
Протестът бе планиран до 19.00 часа, но минути преди 18 ч. протестиращите майки се оттеглиха на топло в близко до общината кафене, тъй като повечето от тях са с децата си и дългият престой на едно място е изтощителен за тях. Според майките поведението на Симеонов е непристойно. Те се заканиха, че всеки ден ще е така. Ако не получат оставката на вицепремиера, протестиращите майки се заканиха, че ще поискат и оставката на правителството.
Малко преди да приключи протестът, беше скъсан и плакат с лика на Валери Симеонов, след което парчетата хартия бяха демонстративно изметени. Към протеста се присъединиха и от неправителствената организация „Човеколюбие“.
Снимка: Информационна агенция „Фокус“
Близо 100 души се събраха на протеста на майките на деца с увреждания в Варна.

“Обидите и лошото отношение към нас минаха всякакви граници”, коментира една от организаторите на протеста Галя Койчева. По думите й никой не е застрахован от това, което се е случило на семействата на хората с увреждания. “Протестиращите са категорични в искането за оставка, защото това ще покаже отношението на правителството, на министър-председателя за това какъв трябва да бъде тонът, който могат да си позволят политици, защото това е модел на подражание”, каза още Галя Койчева. На протеста тази вечер бяха дошли и много семейства с малки деца в подкрепа на семействата на деца и младежи с увреждания.

- реклама -