протест

Майките на деца с увреждания отново излязоха на протест (СНИМКИ)

За пета поредна вечер майките на деца с увреждания излязоха на протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. По традиция протестиращите се събраха в 17:30 пред Министерския съвет и стигнаха до централата на НФСБ.

Исканията им остават същите – окончателното приемане на пакета закони за хората с увреждания и оставка на вицепремиера по икономическата и социалната политика Валери Симеонов. Въпреки че днес Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ преминаха през първо четене в пленарна зала, протестите  продължават.

Майките се обявиха и против предложението на ГЕРБ начело на Националния съвет за хората с увреждания да остане социалният министър, а не ресорният вицепремиер, както предвижда текст в новия закон. Предложението на управляващите дойде след като се оказа, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка протестиращите майки настояват.

Тази сутрин майките проследиха в парламента приемането на първо четене на Закона за хората с увреждания. Законопроектът е внесен от Министерския съвет и предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика в тази област.

Създава се и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Определят се още нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална оценка на потребностите. Новият подход при изготвяне на индивидуалната оценка предвижда тя да се извършва от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане“. Специализираните отдели ще бъдат сформирани от квалифицирани експерти, обучени за работа с хора с увреждания.

На законово ниво се предвижда определянето на конкретните видове подкрепа, състояща се от два компонента – месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице.

- реклама -