майките
сн. БГНЕС

Майките, които се барикадираха в НС: Продължаваме протестите още по-ожесточено

Мая Манолова и майките от „Системата ни убива“ също настояват за оставката на председателя на НС Цвета Караянчева.

Повод за това е вчерашното им извеждане насила от сградата на парламента. Мая Манолова, хора от Изправи се.бг и майки на деца с увреждания се бяха барикадирали в Народното събрание – едните заради отказ да бъдат допуснати до енергийната комисия, а другите заради липса на оставка на правителството.

сн. БГНЕС

Те се оплакаха, че върху тях е било упражнено насилие от страна на НСО, а Караянчева дори била забранила да ползват тоалетната.

Заглушени ни бяха телефоните и интернета, не можех да извикам линейка за Христо, а тези от НСО крещаха в лицето му“, разказа майката на 24-годишното момче в инвалидна количка. По думите й той не е дете, а зрял мъж, който въпреки физическите увреждания е напълно с ума си и дори гласува. Майката беше категорична, че Христо сам е пожелал да присъства вчера.

сн. БГНЕС

Мая Манолова пък изтъкна, че заседанията на парламентарните комисии са публични и граждани, експерти и организации имат право да участват в тях. По думите й това е записано в правилника за дейността на парламента и именно това е било нарушено вчера, след като Караянчева е разпоредила да им бъде отказан достъп.

„Караянчева е превърнала парламента в политическа централа, която се охранява като от частна охранителна фирма“, заяви тя и подчерта, че участвалите гардове са били цивилни, с маски и без отличителни знаци.

сн. БГНЕС

Манолова се възмути и от факта, че по време на стълкновението някои от гардовете са снимали с телефоните си.

Майките бяха категорични, че след вчерашната акция, протестите им продължават с още по-голяма сила. Те се заканиха, че довчера ще хвърлят по парламента сини сливи и водни бомби.

- реклама -