майки

Майки на деца с увреждания: Кой отряза главата на министъра?

Изключително странно е, когато сме на финалната права, законопроектът за личната помощ е готов за внасяне и подкрепен от министъра, Бисер Петков да подаде оставка. Кой отряза главата на министъра?

Това питат протестиращите пред сградата на Народното събрание родители на деца с увреждания. Стотици майки организираха редица протести в столицата и в други градове на страната, издигнаха и палатков лагер пред парламента под надслов: „Системата ни/ги убива”.

Според една от майките – Вера Иванова, подадената оставка е шокираща.

„Министър Бисер Петков категорично подкрепяше социалната помощ. Той беше единственият в кабинета, който подкрепи хората с увреждания. Законът е важен за нас, защото е животоспасяващ. По време на срещата казахме, че ще спрем с протеста пред парламента, защото всичко е наред и сме направили решаващата крачка”, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Вера Иванова е готова да събере отново майките на протест в подкрепа на министър Бисер Петков, за да остане той на поста си.

„Настъпихме интересите на кастата на ТЕЛК, на организации, които считат, че са най-компетентни по проблемите на инвалидите. Опасения изпитва и бизнесът с технически средства, който е на ръба на закона. Остава необяснима реакцията на правителството. Много искам да вярвам, че премиерът Бойко Борисов е подведен“, коментира друга жена от протестиращите пред БНР.

В понеделник пресслужбата на МС съобщи, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В съобщението беше посочено, че Петков подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

След новината майките и техни поддръжници написаха в социалните мрежи: „Оставката на министъра, в прав текст значи, че проектозаконът, който ще се внесе в понеделник, ще бъде върнат. Ако не върнат Бисер Петков, единственият до момента, който ни показа че работи с нас, и който почти завърши най-важното наше искане за закон за личната помощ, започваме организация на ГРАНДИОЗЕН ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!“

За момента не е ясно кой ще бъде следващият социален министър. Най-вероятно това ще е настоящият заместник-министър на образованието Деница Сачева.

- реклама -