протест

Майки на деца с увреждания излизат на ефективен протест на 30 юли

Майки на деца с увреждания излизат на ефективен, „брутален“, протест на 30 юли в знак на несъгласие с готвените поправки в Закона за личната помощ.

Експерти в социалното министерство обсъдиха текстовете с участието на обмудсмана Мая Манолова, която също е недоволна от направените промени.

„В текстовете на промените не е ясно как ще бъде оказвана тази индивидуална подкрепа, няма ясно изразени правила и критерии как ще се класират хората, не е ясен и съставът на комисията, която ще извършва оценките. Още по-притеснителното е, че подкрепата, която се свежда в 4 направления – помощ за адаптиране на жилище, за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги, и в момента фигурират в настоящия закон. Нищо не се променя по отношение на помощните средства. Хората с увреждания настояват да получават помощни средства, а не определена сума”, коментира преди срещата омбудсманът.

„Децата над 18 години са елиминирани тотално. Това е старият закон с копи-пейст. Ние не можем да участваме в убийството на хората с увреждания. Разграничаваме се от всичко това и излизаме“, обясни Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата.

В заседанията на работната група, която трябва да подготви новия закон до края на този месец, продължава да участва омбудсманът Мая Манолова.

В края на юни Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77000 души да получат лична помощ.

Екипите на Манолова са изчислили, че ще са необходими допълнително 105 млн. лева през 2019 година. Очакванията са законът да бъде приет до 31 юли. Според омбудсмана срокът за разглеждане и прекалено кратък и се тя се опасява, че ще се имитира дейност, а текстовете ще се претупат.

- реклама -