протест майки деца с увреждания

Майки на деца с увреждания и управляващи се срещат в парламента

Днес от 14 ч в Народното събрание майки на деца с увреждания ще се срещнат с депутати, министри и представители на институции, от които зависи решаването на проблемите им. Целта е двата закона – за хората с увреждания и за личната помощ, да бъдат приети по-бързо, както и максимално да отговарят на исканията на протестиращите. Инициативата за срещата е на депутати от ГЕРБ.

В сряда народните представители от ГЕРБ Даниела Дариткова и Светлана Ангелова отидоха в палатковия лагер на протестиращите майки, за да ги уверят, че искат да помогнат за ускорено приемане на законите за хората с увреждания и за личната помощ. Целта е това да стане преди обсъждането на бюджета за догодина. Майките поискаха конкретни ангажименти.

В срещата се включиха и депутати от БСП. Антон Кутев обвини управляващите, че лъжат майките. В спора се намеси и омбудсманът Мая Манолова. Тя предложи да се прекрати политическия спор и да се търсят конкретните решения. Така по предложение на ГЕРБ се стигна до съгласието за днешната среща. На нея освен социалния министър, протестиращите майки настояват да присъстват също министрите на финансите, на образованието и на здравеопазването.

На 2 октомври в майки на деца с увреждания протестираха в 13 града в България, в които има палатки. Те блокираха възлови пътища и магистрали и заявиха, че с мирните протести са били дотук. Причината за недоволството им е неизпълненото обещание на управляващите, че 1 октомври ще бъдат приети законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги.

 

 

- реклама -