Майк Пенс, Губернатор на щата Индиана
Майк Пенс

И Майкъл Пенс е използвал личния си имейл за служебна кореспонденция

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс може да е използвал личен имейл профил, за да води държавна кореспонденция по времето, когато е бил губернатор на Индиана, съобщават американските медии.

Според имейли, с които разполага регионалният вестник „Индианаполис стар“, Пенс е използвал частния си профил за кореспонденция, която засяга „чувствителни въпроси“ и „въпроси за вътрешната сигурност“. Изданието също така посочва, че именно този акаунт на заместник-държавния глава е бил хакнат миналото лято.

Вестникът, който е получил писмата след запитване до обществения архив, заяви, че в отговор на своето разследване от кабинета на вицепрезидента са потвърдили, че Пенс е поддържал както служебен имейл профил, така и личен профил.

„Като губернатор Пенс напълно е спазил законодателството на Индияна по отношение на употребата на имейл“, посочиха в съобщение от кабинета му. „Правителствените имейли от неговия щатски и личен профил се съхраняват в съответствие със законодателството на Индиана и се управляват според Закона за достъп до обществените архиви на Индиана“, се казва още в съобщението.

Като кандидат-вицепрезидент на Доналд Тръмп по време на предизборната кампания миналата година Пенс неведнъж отправя критики към опонента на републиканците Хилари Клинтън за това, че е използвала личен сървър за държавна кореспонденция по времето, когато заемаше поста на държавен секретар. Тя понесе сериозни критики заради използването на личен сървър като дори беше разследвана от ФБР.

Според законите на щата Индиана обществени служители имат право да използват личните си имейли, но изисква писмата, свързани с държавни въпроси да се съхраняват за обществени нужди.

- реклама -