Майкъл Коен изслушване Конгрес Тръмп атаки Русия демократи

Майкъл Коен: Тръмп знаеше за руските имейл атаки срещу демократите

Доналд Тръмп е знаел предварително за изтичането на информация и хакнатите имейли на Демократическата партия по време на предизборната кампания за президент през 2016 година. хакнали демократични писма.

Това твърди бившият адвокат на американския президент Майкъл Коен по време на изслушването си в Конгреса.

Коен каза още, че Тръмп е продължил плановете си за строителство на „Тръмп Тауър“ в Москва по време на кампанията си за Белия дом.

Коен обяви американският президент за „расист“, „измамник“ и „лъжец“.


Тръмп отвърна с туит от Виетнам, където се среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун:  „Той лъже, за да намали престоя си в затвора.
52-годишният Коен е изправен пред перспективата да прекара три години в затвора от март заради нарушения при финансирането на кампанията на Тръмп, укриване на данъци и лъжесвидетелстване пред Конгреса.

В своя публичен разпит ред Комитета за надзор на Камарата на представителите , Коен обяви, политическият съветник на президента – Роджър Стоун е е уведомил Тръмп,  че е говорил с основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж, който му е казал, че ще има „огромно хакване“ на имейли в рамките на няколко дни, които биха провалили политическата кампания на Хилари Клинтън за Белия дом.


Според Коен Тръмп е реагирал на това с „не би ли било чудесно“.


Тръмп отрича да е имал предварителна информация за атаката.

Междувременно Коен се извини за по-ранните си неверни изявления пред Конгреса, които според него са били „прегледани и редактирани“ от адвокатите на Тръмп.

Коен беше близо десетилетие адвокат на Тръмп и беше неговият „чистач”. Той твърди, че президентът злоупотребява с властта си в Белия дом, включително и заплашвайки семейството на адвоката.

„Когато той пише в Туитър въвлича моите родители, жена ми, децата ми какво си мисли? Той изпраща едно и също съобщение, че може да прави каквото си иска, защото това неговата страна”, продължи Коен.

„Той е станал автократ и трябва да се надява нещо лошо да се случи на мен или семейството ми, за да не мога да дойда да свидетелствам”, каза още той.

„Вие не го познавате. Аз го. Бях до него 10 години и му пазех гърба”, добави Коен.

- реклама -