майка, дете, астма, животоспасяващо лекарство

Майка на 4-годишно дете с астма: От месеци в аптеките няма жизненоважно лекарство

Стефка Стоянова е от Плевен и е майка на 4-годишно дете с астма. Пред БНР тя сигнализира, че от няколко месеца в аптечната мрежа липсва жизненоважно лекарство – пулмикорт, което е широкоспектърно.

Други родители с деца с респираторни проблеми също алармират за дефицит на медикамента. Някои дори са принудени да търсят снабдяване от чужбина.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, потвърди, че има проблем с доставката на лекарството в цялата страна и подчерта, че това е така от месеци.

„Има дефицити за изключително важни животоспасяващи лекарства. Има 340 продукта в специален списък за дефицитни лекарства, който се генерира всяка седмица от система, която събира информация от всички на пазара. Такива лекарства са забранени за износ… Няма как липсата да е резултат от презапасяване, защото опаковките са в стотици пъти по-малко от търсенето, ако изобщо идват, защото има месеци, в които дори не ги получаваме“.

Костов посочи, че дистрибуторите заделят за болници, защото лекарството е в протоколите за лечение на Covid-19.

„Дори в болниците снабдяването не е безпроблемно. Ние имаме непрекъснато запитване за други лекарства за хоспитализирани болни“.

Той препоръча – в случай на възможност на замяна на лекарството с негова аналог, да се пристъпи към такова решение.

- реклама -