Ярослава Махучих

Махучик с титлата на скок височина, Демирева – осма

Украинката Ярослава Махучих спечели титлата на скок височина на световното първенство по лека атлетика. То се провежда в Белград.

„Събудих се на 24 февруари от две експлозии. Обадих се на родителите си, след това на треньора. Отидохме в средата на нищото. Не знаех дали искам да идвам. Федерацията каза, че трябва да дойда и да представя Украйна. Пътувах три дни с автомобил, за да стигна до тук. Но знаем колко е важно. Важно е за мен, за семейството ми, за родината ми. Нито съм тренирала, нито се съм се подготвяла психологически. Беше много трудно – сърцето ми е в Украйна“, каза Махучих.

20-годишната атлетка спечели с 202 см, което е най-добро постижение в света за годината. Тя беше на път да остане с бронзов медал, но преодоля 200 см с последния си трети опит. После Махучих направи сензационните 202 см от първия си опит.

Втора остана австралийката Елеанор Патерсън с 200 см. Трета се нареди Надежда Дубовицкая от Казахстан със 198 см.

Единствената българка на световното – Мирела Демирева – остана осма. Тя преодоля от първи опит 184 и 188 см, но не успя на 192 см. Зад нея останаха Ангелина Топич (Сърбия), Сафина Садулаева (Узбекистан), Емили Бортуик (Великобритания) и Рейчъл Маккой (САЩ).

- реклама -