Махмуд Абас

Махмуд Абас остава лидер на Фатах

Палестинският президент Махмуд Абас беше преизбран за лидер на своята партия „Фатах“ по време на първия конгрес на организацията от седем години насам.

Президентът, който е на 81 години, спечели ръководството на най-старото и най-голямо палестинско движение с консенсус, заяви говорителят на „Фатах“ Махмуд ал Хиджа.

abbas09След смъртта на дългогодишния му лидер Ясер Арафат през 2004 г. Абас е начело на палестинската власт, както и на Организацията за освобождение на Палестина, която е международно призната като представител на палестинския народ.

Махмуд Абас е непопулярен сред палестинците

Според анализатори Абас ще се опита да използва петдневния конгрес, започнал във вторник, за да засили позициите си и да отслаби влиянието на опонентите. Той е сравнително непопулярен сред палестинците.

По данни на скорошно социологическо проучване по-голяма част от гражданите на Палестинската автономия искат той да подаде оставка. В същото време Абас е изправен и пред предизвикателства вътре в самата партия.

Мандатът на Абас като държавен глава беше в периода 2005 – 2009 г., но той остана на поста, тъй като след това не са провеждани нови избори.

Продължава и задълбочаващото се разделение между „Фатах“, която контролира Западния бряг и ХАМАС на власт в Газа.

- реклама -