Махат клиничните пътеки за здраве: Как ще ни лекуват?

Махат клиничните пътеки за здраве С какво ще ги сменят и как ще ни лекуват? Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече 5,8% от БВП.

В този процент има големи суми, свързани с овладяването на Covid кризата, но задачата на коалицията ще бъде

в рамките на тези проценти

да се аргументират политики за подобряване на качеството на здравеопазването, така че този процент да бъде запазен занапред и да няма отстъпване от него. Тази позиция изрази в интервю за предаването „Неделя 150“ председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев от ПП.

Активно се обсъжда моделът

на диагностично свързаните групи – дали да се въведе готов работещ модел от друга държава или да се направи компилация от няколко модела с оглед нуждите на българския пазар, уточни Антон Тонев.

Той декларира амбиция в рамките на мандата на коалицията да се смени моделът на финансиране – от клинични пътеки към диагностично-свързани групи или някаква модификация на модела на

диагностично-свързаните групи.

Така по думите му пациентът ще бъде по-добре и навременно обгрижван, без забавяне в лечението на съпътстващите заболявания – при една водеща и няколко съпътстващи диагнози ще се получава финансиране за лечение на всички тези заболявания.

Антон Тонев отбеляза значението

на 2 „контролни точки“

през настоящата година – актуализацията на бюджета юни-юли и преразпределението на финансовите потоци на Здравната каса през септември. С тези 2 контролни точки ще бъдем адекватни на ситуацията, посочи той.

Идеята, около която

сме се обединил, е да има справедливо покачване на голяма част от клиничните пътеки с определени приоритети, например майчино и детско здравеопазване, допълни Антон Тонев. Когато НЗОК дава голям брой хоспитализации, но те не бъдат усвоени, тези пари не постъпват в болничната система. При по-високи цени на пътеките, дори с по-малко хоспитализации увеличението

успява да стигне до

болничната система, поясни той.

С въвеждането на новите правила за продажба на ток на борсите в България и въвеждането на дългосрочни договори за закупуване на електроенергия лечебните заведения ще могат по-добре да планират разходите си, за да няма сътресения, смята д-р Тонев.

- реклама -