Махат горната граница за даряване на яйцеклетки

Горната граница за даряване на яйцеклетки ще бъде премахната. Това съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова при изслушване в ресорната комисия на НС, предава БНР.

Към момента границата е 38 години. С отпадането й, няма да има възрастово ограничение за родствено и неродствено даряване.

Според сега подготвяния проект на наредба за дейности по асистирана репродукция донорството на яйцеклетки

при жени над 38 ще е възможно

и ще става по преценка на лекаря според индивидуалните показатели на пациентката.

„Това е много индивидуално и на практика при определени жени може да бъде проблем и на 38 г. Докато при други по-голяма възраст може да има запазени показатели за фертилност на жената. Разбира се, изискването в наредбата, така както е записано, е да се извършва задължително генетичен скрининг. Така че опасността от предаването на заболявания е минимизирана“, коментира Сербезова.

Защо е трудно да родите след 40 г. и трябва ли да се откажете?

Всъщност горната възрастова граница беше премахната с промяна в закона още през 2020 г. И към момента обаче това де факто не се е случило, именно защото липсва наредба. От думите на Сербезова става ясно, че такава вече се подготвя. А иначе, според родното законодателство всяка жена, която реши да бъде кандидат-донор на яйцеклетки трябва да е пълнолетна, да не е поставена под запрещение и да има поне едно живо родено дете.

- реклама -