Магнитните бури влияят на мозъка и причиняват главоболие, депресия и безсъние

Главоболие, депресия и безсъние. Това са само част от симптомите, които ни докарват магнитните бури, които ни връхлетяха през миналата седмица.
Бавно ставане от леглото сутрин, движение, разходки, спорт и умерена физическа активност, съчетана с по-лека храна. Това е рецептата за преодоляване на последиците от тях.

Счита се, че всеки втори човек усеща негативните последици на слънчевите изригвания.

Магнитните бури са явление, което се появява, когато на Земята достигат високоенергийни частици от слънчевия вятър. Тези частици взаимодействат с магнитното поле на Земята и причиняват промени в магнитното поле на планетата.

Или както от NASA просто ги описват – „взрив на енергия“.

Магнитни бури от порядъка на тези, които се наблюдават в последните години – с индекс 5 и 6, не могат да влияят на технологиите. Силно явление, което да засегне спътници, се е случило през 2003 г. Тогава в минимум 7 спътника са наблюдавани сериозни проблеми, свързани с контрола на техния полет. За сравнение, най-силната магнитна буря, ударила Земята на 11-ти май, е с индекс над 9, което е много висока стойност.

Разнопосочни изследвания показват, че

магнитните бури могат да оказват влияние върху здравето ни

– доказано причиняват главоболие, депресия, безсъние и други здравословни проблеми. Влияят на мозъка, като причиняват повишена тревожност, влошават значително качеството на съня, както и апетита и концентрацията. При хора с различни хронични заболявания причиняват болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, потене и втрисане.

Научните изследвания показват и че магнитните бури могат да повлияят и на температурата на тялото, храносмилането, хормоналния баланс и други. При хора с висок риск за кардиоваскуларни заболявания могат да са катализатор за инфаркти и инсулти.

Според учените слънчевите изригвания могат да увеличат риска от мигрени. А според статия в списание „Journal of Affective Disorders“, публикувана през 2018 година,

хората, които живеят в области с по-високи нива на магнитни бури,

имат по-висок риск от депресия и тревожност.

Според метеоролозите до края на месец май не се очакват силни магнитни бури.

- реклама -