Великобритания
сн. БГНЕС

Мъглява светлина в тунела: Намалява броят на починалите във Великобритания

Броят на смъртните случаи, регистрирани през последните 24 часа сред хората, заразени с коронавирус във Великобритания, е 33. Според данни на правителствения информационен уебсайт, това е най-ниската цифра от 4 октомври миналата година, съобщава ТАСС.

Ден по-рано властите на кралството съобщават за 96 смъртни случая сред заразените. През последните седем дни страната регистрира средно по-малко от 100 смъртни случая на ден (с 37% по-малко в сравнение с предходния седемдневен период). Според британското министерство на здравеопазването във Великобритания са загинали общо 126 хил. заразени, което е най-високият показател в Европа. Според последните данни на Националната статистическа служба на Великобритания, която използва различен метод на изчисление, броят на смъртните случаи на 5 март надвишава 148 хиляди.

За 24 часа в страната са открити 5,3 хиляди случая на коронавирусна инфекция. Средният процент през последните седем дни е малко по-висок – 5,5 хиляди нови случая на ден. Това е с 4% по-малко от седмица по-рано. Този показател продължава да пада от януари, когато се отбелязват 50-60 хиляди нови случая на ден. От началото на пандемията във Великобритания близо 4,3 милиона души са дали положителен тест за коронавирус.

Изключително трудна епидемиологична ситуация започна да се оформя в кралството от декември миналата година поради разпространението на мутирал щам на вируса, който според предварителните оценки на експертите може да бъде до 70% по-заразен и смъртността му може да бъде с 30-100% по-висока. От 4 януари в страната действа карантина, която започна да отслабва на 8 март, когато училищата възобновиха работата си в Англия. Ако скоростта на разпространение на инфекцията не започне да расте бързо отново, от 12 април в страната ще се отворят магазини, които не продават основни артикули, фризьорски и козметични салони и фитнес зали. Пъбовете, баровете и ресторантите ще могат да възобновят напълно работата си не по-рано от 17 май, а от 21 юни повечето от останалите ограничения може да бъдат премахнати.

В борбата срещу коронавируса властите придават ключово значение на кампанията за ваксинация, започнала на 8 декември 2020 г. Към 14 февруари 15 милиона души от особено уязвими групи от населението са получили първата доза от ваксината, което представлява 88% от всички смъртни случаи сред заразените. Още през юли всички възрастни жители на страната трябва да получат възможност да се ваксинират.

Към днешна дата почти 27,6 милиона души са получили първата доза от ваксината във Великобритания. Това са повече от 41% от населението на кралството и над половината от възрастните британци. Досега само 2,2 милиона души са били ваксинирани с втората доза, тъй като властите са решили да увеличат интервала между две инжекции до три месеца, за да имат време да ваксинират колкото се може повече хора в ранните етапи.

Сега страната се ваксинира с ваксини от американската компания „Pfizer“ и нейния германски партньор „BioNTech“, както и от британско-шведската компания „AstraZeneca“ и Оксфордския университет. През април кралството трябва да получи първата голяма партида от лекарството от американската компания „Moderna“, която беше одобрена от британския регулатор в началото на януари.

- реклама -